Kerk Eenum

Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Eenum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 12 september t/m 3 januari 2021
Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.
In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.
Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Locatie MuzeeAquarium: Zeebadweg 7
Delfzijl
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer
Vrijdag 25 september t/m 17 januari 2021
Body language

Body language

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Locatie Museum Catharijneconvent: Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Lees meer
Donderdag 1 oktober t/m 31 oktober 2020
Oktobermaand Kindermaand in Domies Toen

Oktobermaand Kindermaand in Domies Toen

Van een oud marineschip ontdekken, een speuren-naar-vroeger-zoektocht, de klank van klokken herkennen, onderduiken op zolder en andere activiteiten in de leukste maand van het jaar. Op 1 oktober ging Oktober Kindermaand van start. Ook in 2020 kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar in stad en provincie Groningen iedere zaterdag en zondag in oktober gratis aan een interessante activiteit meedoen. Domies Toen in Pieterburen doet natuurlijk ook weer mee. Vanzelfsprekend met de rode beuk, kandidaat boom van het jaar, in het middelpunt, zoals de boom ook het middelpunt van de slingertoen vormt. Een kaboutertocht voor de kleintjes, een tocht door de tuin waarin de kinderen als kabouter kunnen voelen, ruiken, zien en vergelijken, met een verhaal rond de beuk. Voor de groteren een ontdekkingstocht biodiversiteit, waarin ze opdrachten uitvoeren, en natuurlijk ook verhalen rond de beuk te horen krijgen. En wie maakt de mooiste tekening van de beuk?

Zondag 4 oktober was de eerste activiteit. Die was een groot succes. Er is nog een herkansing op zaterdag 10 oktober, zondag 11 oktober, dinsdag 13 oktober en zaterdag 17 oktober, steeds van 14 uur tot 15.30 uur.

Opgave via de mail met vermelding van de leeftijd.

Locatie Domies Toen: Pieterburen
Inlichtingen tuinbeheerder@domiestoen.nl
Lees meer
Donderdag 1 oktober t/m 31 oktober 2020
Maand van de Groninger Geschiedenis

Maand van de Groninger Geschiedenis

Op donderdag 1 oktober gaat de allereerste Maand van de Groninger Geschiedenis van start. De Groninger Archieven en partners organiseren voor het eerst in dertig jaar niet een Dag maar een hele Maand van de Groninger Geschiedenis. Vrijwel elke dag in oktober is er een historische activiteit, verspreid over stad en ommeland. Bovendien maakt de organisatie gebruik van de noodzaak om fysiek en digitaal activiteiten aan te bieden. De Maand begint dan ook met het online symposium Vertel ErfGoed.

Locatie Groninger Archieven digitaal: digitaal
Lees meer
Zaterdag 3 oktober t/m 7 maart 2021
Henk Helmantel - Meesterschilder

Henk Helmantel - Meesterschilder

Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.
Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur.
Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

Locatie Drents Museum: Brink 1
Assen
Lees meer
Zaterdag 3 oktober t/m 2 januari 2021
Expositie Irma Krabbendam

Expositie Irma Krabbendam

Irma is landschapsschilder. Wandelend over het eiland ziet zij achter de duintoppen nog een glimp van wat zich erachter bevindt. Fietsend dwaalt haar oog oneindig over de graanvelden. De verwondering als de zon ondergaat en het maanlicht de horizon doet oplichten. In de schilderijen van Irma is de horizon steeds duidelijk aanwezig. De horizon benadrukt nog eens extra de oneindigheid van de ruimte.

Laat u meevoeren over de eilanden, langs de akkers op het Hogeland en ervaar de ruimte in de natuur. De expositie is dagelijks te bezichtigen en de toegang is gratis en i.v.m. Covid -19 voldoende ruimte.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13
Rottum
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen irma@detheepot.nl
Lees meer

25

october
Noordelijk Barok Ensemble

Noordelijk Barok Ensemble

Bezetting
Mathilde van Wijnen, cello
Gadze Heeres viola da gamba
Jelte Hulzebos klavecimbel

Mathilde en Jelte spelen al lang samen in het Noorden, bijna maandelijks werken zij samen in de cantatediensten in de Nieuwe Kerk. Voor deze gelegenheid is het ensemble aangevuld met de in Utrecht woonachtige cellist/gambist Gadze Heeres.

Voor het concert in de Nieuwe Kerk spelen zij een programma bestaande uit muziek uit de hoogtijdagen van de viola da gamba. In die periode, begin 17e tot halverwege de 18e eeuw, is de gamba een zeer populair instrument, met haar prachtige zoete toon uitermate geschikt voor het spelen van treurmuziek en voor barokke dansmuziek.

Het klavecimbel zorgt hierbij in al zijn veelzijdigheid afwisselend voor begeleidende akkoorden tot gelijkwaardige solistische partijen. De musici laten alle mogelijkheden van de viola da gamba horen, van Franse componisten als Marin Marais, Couperin en Sainte Colombe en een prachtige sonate van J.S. Bach voor viola da gamba en klavecimbel.

Reserveren verplicht
Via onderstaand webadres.

Locatie Nieuwe Kerk Groningen: Nieuwe Kerkhof
Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Lees meer

25

october
Presentatie Bach cd Johan Brouwer

Presentatie Bach cd Johan Brouwer

Johan Brouwer speelt een selectie uit zijn nieuwe Bach-cd: Preludio Es Dur, Franse Suites II & IV, Preludes en Fuga’s uit het WTC II en uit de Kunst der Fuge contrapunctus I & IV.

Reserveren verplicht
Maximaal 70 bezoekers kunnen deze presentatie bijwonen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar onderstaand e-mailadres of een SMS naar 06-37204280 onder vermelding van naam en aantal kaarten.


Locatie Lutherse kerk Groningen: Haddingestraat 23
Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang gratis; reserveren verplicht
Inlichtingen collmus@home.nl

25

october
Grunneger Dainst

Grunneger Dainst

Op zondag 25 oktober 2020 houden we voor de 14e keer een Grunneger Dainst, Groninger kerkdienst, in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Deze keer in een bijzondere vorm. In verband met corona kunnen we u helaas niet fysiek ontvangen in de Oude Lutherse Kerk. Dat spijt ons zeer. Maar ‘wie loaten ons nait onder t mous stoppen’ (we laten ons niet klein krijgen) en hebben goed nieuws. De dienst gaat wel door en u kunt hem volgen via internet.

Met RTV-Noord
We werken dit jaar rond deze dienst samen met RTV-Noord. Het bekende radioprogramma ‘Noordmannen’ met Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge wordt 25 oktober van 8.00-10.00 uur ‘live’ uitgezonden vanuit de Oude Lutherse Kerk en gewijd aan de Groninger Dienst met interviews, muziek etc. Eigenlijk een soort ‘kovvie & kouke’ vóór de dienst in plaats van er ná. Luisteraars – ook Groningers wereldwijd – kunnen via de website van RTV-Noord en via www.luthersamsterdam.nl de kerkdienst volgen. Kortom we verwachten dat de kerk (virtueel) voller zal zijn dan ooit.

Thema
Het thema van de kerkdienst is ‘Bist nuigd’ (je bent welkom). Centraal staat de gelijkenis van de verontschuldigingen bij het bruiloftsfeest (Mt 22). Voorganger is dominee Harry Donga. De liturgie is in het Gronings. Maar ook niet-Groningers zullen het prima kunnen volgen.

Aanvangstijd: 10.30 uur (via internet), van 8.00-10.00 uur radio-uitzending RTV-Noord ‘Noordmannen’ vanuit de Oude Lutherse Kerk

Locatie Oude Lutherse kerk: Singel 411
Amsterdam
Tijd Aanvang 10:30 uur
Inlichtingen info@diaconie.com
Lees meer

25

october
Mark Lotz Trio - Jazz in Feerwerd

Mark Lotz Trio - Jazz in Feerwerd

Op zondag 25 oktober is er bij Jazz in Feerwerd weer een concert in het kerkje van Feerwerd. Deze keer een optreden van het Mark Lotz Trio, met de internationaal bekende fluitist Mark Alban Lotz, bassist Glenn Gaddum en drummer Jamie Peet. Zij spelen onder andere muziek van de in de VS bekroonde cd The Wroclaw Sessions. Voor meer informatie zie bijlage.

We houden ons aan de veiligheidsvoorschriften van het RIVM. In verband daarmee kunnen er volgens de huidige richtlijnen niet meer dan maximaal 30 toeschouwers in de zaal aanwezig zijn. Daarom worden er twee concerten gegeven: een om 14.30 uur en een om 16.15 uur.

De sessies duren ongeveer een uur, zonder pauze.
Kaarten zijn verkrijgbaar op locatie of bij de Swingmaster, Pelsterstraat 20, Groningen. We bevelen echter sterk aan om van tevoren te reserveren. Reserveren is mogelijk per e-mail of via de website. Graag daarbij aangeven voor welke sessie je wil reserveren en vanwege de zaalindeling of je uit een huishouden komt, zodat je eventueel naast elkaar geplaatst kan worden.
De entree bedraagt € 15,- en betaling geschiedt met (contactloos) pinnen op locatie.

Het uitverkochte concert van Ikarai & Sanne Rambags afgelopen zondag was een groot succes. Voor diegenen die niet naar deze prachtige voorstelling konden: er is een extra concert van deze groep in het kader van het Sounds of Music Festival op 3 november in het Grand Theater te Groningen. Voor meer informatie zie https://soundsofmusic.nl/programma/ikarai-sanne-rambags-vj-visuals/

Locatie Kerk Feerwerd: Valgeweg 3
Feerwerd
Prijs Toegang EUR 15,00
Inlichtingen info@jazzinfeerwerd.nl
Lees meer