Kerk Eenum

Alberda, Reint

Datum overlijden: 15-01-1724
Echtgeno(o)t(e) van: Johanna Horenken

Kerk te Eenum
Grafaanduiding: epitaaf aan noordmuur

Locatie graf
In de kerk

Grafschrift
REINT ALBERDA COLLATOR ET TOPARCHA IN EENUM, IN ZANDT, LEERMENS, EENUM. ZEERIJP, EESTRUM, TEN POST, TER LAAN, IN REYLANDT EN IN VIERBUREN NOBILIS ET IUDICIS IUS HABENS PRAEFECTUS CATHARACTAE SCHARMENSIS IN CASTELLO DELFZYLIA HAEREDITARIS IN CURIA HOVETMANNORUM GRONINGAE ET OMLANDIAE ASSESSOR MATRIMONIO CONIUNCTUS FUIT CUM GENEROSISSIMA ET INCLITA MATRONA DOMINA IOHANNA HORENKAN, OBIT ANNO 1724, DEN 15 IANUWA ( Reint Alberda collator en hoofdeling in Eenum, in Zandt, Leermens, Eenum, Zeerijp, Eestrum, Ten Post, Ter Laan, in Reijland en in Vierburen jonker en redger, erfscheper van Scharmerzijlvest in de vesting Delfzijl, zitting hebbend in de hoofdmannenkamer van Groningen en Ommelanden, gehuwd met de zeer aanzienlijke en doorluchtinge Johanna Horenken, gestorven 1724 den 15 januari) Onderop de steen nog de woorden: MORS ULTIMA LINEA RERUM (de dood is de eindstreep der dingen)

Typografie
Latijns schrift met schreef, deels gekleurde letters
Letter verheven

Zerk: zandsteen
Afmetingen zerk: (h x b) 151 x 220
Type graf: epitaaf
Staat van onderhoud: deels afgesleten
Datum inventarisatie: 28-01-2014

Toelichting
De steen heeft in de oostwand gezeten achter de preekstoel. De beschadiging boven in de steen is het gevolg van de bevestiging van de draagbalk van de preekstoel. Het hoofdwapen bevatte de wapens van Alberda en Jarges. De kleine wapens zijn kwartieren, links onderelkaar Alberda, Schatter, Boersema, De Mepsche, daarnaast Ubbena, Coenders, Alberda, Roltman. Rechts onderelkaar Jarges, Entena, Froma, Ompteda, daarnaast Van Hulten, Barels Van de Lare en een onbekend schild.

Iconografie
Boven de tekst een schild met kroon en twee leeuwen als schildhouders, zwaar beschadigd. Aan beide zijden van de tekst acht kleine wapenschilden. Onder de tekst gekruisde botten met mogelijk een doodshoofd. De letters van de tekst zijn gekleurd, de wapens hebben nog resten kleur. Bovenin in schrijfletter: 'verplaatst ad 1977', een verwijzing naar de restauratie.